Roken verboden

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Zelf rook ik niet maar denk dat sommigen het nog flink moeilijk gaan krijgen door de nieuwe regel. Copy/paste uit De Volkskrant:

Roken tijdens popconcerten wordt verboden. Voor poppodia, zoals Paradiso en de Melkweg in Amsterdam, gaat een algeheel rookverbod gelden, net als voor concertgebouwen en theaters. Alleen in aparte 'gedoogruimtes' mag dan nog worden gerookt. De uitbaters van de zalen zijn in alle staten. Zij vrezen dat het publiek wegblijft.

Woensdag voerden zij overleg met het ministerie van Volksgezondheid. Directeur Siebe Weide van de Vereniging van Nederlandse Poppodia (NVP) is bang dat door het rookverbod een aantal zalen genoodzaakt wordt de deuren te sluiten. 'De meeste zalen zijn afhankelijk van de omzet van de bar', zegt hij. 'Als mensen na een concert bij hun drankje geen sigaret meer mogen opsteken, blijven ze niet meer hangen. Dat is funest.'

De maatregelen vloeien voort uit de nieuwe Tabakswet van minister Borst, die al door het parlement is goedgekeurd. Met de invoering van de wet wordt het aantal plekken waar mag worden gerookt, drastisch teruggedrongen. De minister moet nog per sector besluiten wanneer de beperkingen ingaan. Zeker is al dat per 1 januari 2003 in alle treinen en op alle stations een rookverbod zal gelden.

Woensdag waren de belangenbehartigers van de culturele instellingen uitgenodigd om op het ministerie te praten over de toekomstige aanpassingen van de wet. Weide van de VNP moest zichzelf uitnodigen. 'Uit alles maak ik op dat ze er niet bij hebben stilgestaan wat dit voor ons betekent. Toen ik opbelde was de reactie: oh ja, die zijn er ook nog.'

Weide voorziet grote problemen bij de invoering van het verbod. Samen met de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw Directies heeft hij al bij het ministerie van Onderwijs en Cultuur aan de bel getrokken.

'Om een aparte rookruimte te creëren moeten bijna alle gebouwen enorm worden verbouwd', zegt Weide. 'Wie gaat dat betalen? Daar hebben we heel veel tijd en geld voor nodig.'

Weide vindt het onrechtvaardig dat het verbod wel voor de popcentra geldt, maar niet voor andere uitgaansgelegenheden. 'Je kunt niet aan de mensen uitleggen dat je in een disco wel mag roken, maar als je gaat dansen bij Paradiso niet.'

Handhaving van het verbod zal praktisch onmogelijk zijn, denkt Cor Schlösser, directeur van de Melkweg. 'Wie gaat er straks controleren of de mensen niet roken? De leiding, de politie? Er doemen bij mij enge, science-fictionachtige beelden op als ik eraan denk.'

Het ministerie zal de Tabakswet streng handhaven, aldus een woordvoerder. Op dit moment worden extra inspecteurs opgeleid die erop moeten toezien dat de wet wordt nageleefd. Volgens hem hoeven de poppodia niet bang te zijn dat er minder mensen komen. 'Wie weet hoeveel mensen nu niet uitgaan omdat ze zoveel last van de rook hebben.'

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), June 14, 2002

Answers

Compleet belachelijk... Ik heb er echt geen andere woorden voor! "Podia hoeven niet bang te zijn dat er minder mensen komen?" Kom nou zeg... In wat voor realiteit leven die lui?! Ik vrees dan ook dat de VNP gelijk gaat krijgen (mocht de regeling daadwerkelijk doorgevoerd worden). Wellicht wordt er een worst-case-scenario geschetst, maar een positieve invloed zal het zeker niet hebben. In welk land leef ik ook al weer?

-- Joey Ruchtie (joey@noorderslag.nl), June 14, 2002.

Ik vroeg me al af wanneer iemand er hier een discussie over zou beginnen. :)

Ik snap de klaagzang van de poppodia wel een beetje, maar het is niet zo verstandig wat ze nu zeggen. Want eigenlijk geven ze aan dat veel mensen alleen voor de sfeer naar zo'n concert gaan en niet voor de muziek (dan zou je toch niet wegblijven als er niet gerookt mag worden). Ik zou me dan als staatssecretaris van muziek nog wel een paar keer bedenken voor ik subsidie geef om allerlei kleine bandjes te laten spelen.

Ik ben het wel met ze eens dat het praktisch niet haalbaar is. Misschien kunnen ze proberen het roken tijdens het optreden te verbieden en het daarna (als een podium zo'n beetje de functie van café/discotheek heeft) het wel toestaan. Het is natuurlijk ook gek als mensen nu niet naar popconcerten kunnen (zoals Vido in een andere discussie zei) omdat ze niet tegen de rook kunnen. Die mensen hebben toch ook de vrijheid om concerten te bezoeken?

-- Martijn Grooten (thinksmallzine@hotmail.com), June 14, 2002.


Ik ben blij met deze maatregel. Als andere mensen zich het graf in wil roken, moeten ze dat zelf weten zolang ik er maar geen last van heb. Ik popzalen heb ik er last van. Daar is toch geen speld tussen te krijgen?

-- JoB (jobwit@vpro.nl), June 14, 2002.

Dit gaat, neem ik aan, alleen over concerten in door de overheid gesubsidieerde zalen? Lijkt me dan lastig om onder zo'n verbod uit te komen.

Het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Ik rook zelf niet, maar erger me ook niet aan rokers. Het enige voordeel is dat ik mijn kleren de dag erna nog aan kan.

-- gieteling (neben10@hotmail.com), June 14, 2002.


Tsja, mij doet het weinig aangezien ik niet rook, maar bij uitgaan wil ik soms wel paffen. Dat zal wel even wennen zijn. Je kleren en haar zullen in ieder geval niet meer zo meuren.

Aan de andere kant worden de podia nu wel afgescheept met een paar drogredenaties waar Pravda zich voor zou schamen.

En rook inspecteurs? Alsjeblieft zeg. Worden die onderdeel van de gooi-geen-papier-op-straat-brigade? Of het zit-ieders-stropdas-wel- recht corps? Of een overkoepelend Maak-van-Nederland-een-gezellig- Calvinistisch-typhus-land-orgaan?

-- Omar (omar@kindamuzik.net), June 14, 2002.



goeie regel. na een tijdje wordt ik misselijk van veel rook. + er zullen nu weer minder mensen komen, en ik sta graag in mijn eentje bij een concert. hehe. :D

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), June 14, 2002.

Poppodia zijn zo'n beetje de meest lastige plekken om een rookverbod op te leggen. Mensen gaan uit, bezoeken een concert en sinds jaar en dag hoort roken voor een groot deel van dat publiek er gewoon bij. Je zou bijna zeggen dat het vanzelfsprekend is dat er in poppodia hier in NL naar hartyelust gepaft wordt. Samson heeft notabene al jaren een hele reclamecampagne rond dit thema.

Eigenlijk rook ik zelf alleen maar wanneer ik uitga en zeker bij een concert. Gewoonte. Wil zelf ook weer helemaal stoppen (als dit nou geen timing heet!) maar ik zie eerder verzet en onvriendelijke situaties uit zo'n verbod voortkomen dan naleving. Stiekeme rokers, (aggressieve) protestrokers, mensen die zich, gesterkt door het verbod (en met alle recht), bij de overtreders gaan beklagen (al dan niet aggressief). Uiteindelijk zal er maar weer gedoogd worden, net als op de meeste andere gelegenheden waar rookverboden gelden.

-- Arien (saguamura@home.nl), June 14, 2002.


Vroeger mocht je in de bioscoop roken. Blijkbaar accepteren de mensen het dat je tegenwoordig geen sigaret opsteekt in een bioscoopzaal. Misschien zijn we over een paar jaar al helemaal gewend aan rookvrije concerten. Heerlijk. Vooral ook voor de mensen op het podium.

-- Vido (vidoliber@hotmail.com), June 14, 2002.

maar ik zie eerder verzet en onvriendelijke situaties uit zo'n verbod voortkomen dan naleving

Dat krijg je vooral als je geen ruimtes binnen het gebouw hebt waar je wél mag roken. Ik ben niet echt een kenner van de Nederlandse poppodia, maar in Doornroosje en Ekko bijvoorbeeld heb je een apart café, als je het daar wel toelaat zal het wel loslopen met die onvriendelijke situaties. Hoe zit het met andere zalen? Is het niet zo dat er overal wel een plek is waar het zou kunnen.

Vroeger mocht je in de bioscoop roken.

Het was vroeger zelfs normaal dat een leraar voor een klas stond te paffen... Het is inderdaad vooral een kwestie van gewenning.

Ik ben wel benieuwd wat men gaat doen met die bands die zo per se met een sigaret op het podium willen staan. Dat zou nog wel eens een probleem kunnen zijn, dat bands het beleid willen dwarsbomen en het roken in de zaal gaan aanmoedigen.

-- Martijn Grooten (thinksmallzine@hotmail.com), June 14, 2002.


Dat zou nog wel eens een probleem kunnen zijn, dat bands het beleid willen dwarsbomen en het roken in de zaal gaan aanmoedigen.

Probleem? Eerder kinderachtig en pathetisch bandgedrag.

-- gieteling (neben10@hotmail.com), June 14, 2002.



hahahaahhaahaah Roken verboden. hahahahahahahah niet meer roken. Misschien zouden ze nu heroine spuiten moeten toelaten. Kwestie om het toch nog wat gevaarlijk te maken.

-- nathalie (stevienixed@yahoo.com), June 14, 2002.

Was heroine spuiten ook al verboden dan?

-- gieteling (neben10@hotmail.com), June 14, 2002.

Ik juich deze maatregel wel toe eigenlijk al snap ik ook best dat er mensen zijn die helemaal ibbel worden van regels & ge- en verboden, vooral tijdens uitgaan. Maar ik heb gewoon last van rook/rokers en bovendien gaan je kleren & haar ervan stinken. Hoera, dus!

-- Hibernia (hibernia_augusta@hotmail.com), June 15, 2002.

Als niet-roker vind ik een goed initiatief, maar de uitvoering is kansloos. Zal niet een populair idee zijn onder de poppodia lijkt me zo. Wordt stiekem jointjes roken op t toilet lijkt me zo, wel weer lekker spannend ;)

Laten ze eerst maar eens roken in de trein afschaffen zodat je gewoon overal kan zitten...goh...lijk wel een bejaarde zeikerd..hehe

-- nIELs (niels@kindamuzik.net), June 15, 2002.


Laten ze eerst maar eens roken in de trein afschaffen zodat je gewoon overal kan zitten...goh...lijk wel een bejaarde zeikerd..hehe

Dat gaan ze ook doen, volgend jaar ofzo. Het schijnt dat men dat in Italië ook al heeft gedaan en daar zit nu in iedere coupé wel iemand te roken. De maatregel (zowel in de trein als in podia) werkt dan ook alleen als er voldoende gecontroleerd wordt of als er voldoende alternatieven zijn.

Gaat iemand trouwens de meningen van deze discussie doorspelen aan de NVP? Die zullen er wel niet zo blij mee zijn.. :)

-- Martijn Grooten (thinksmallzine@hotmail.com), June 15, 2002.



Ik ben het volledig met het rookverbod eens. Hoe mensen met zichzelf kunnen leven, wijl ze een uur in de wind stinken (uit kleding en lijf), maar bovenal niet-rokers medevergiftigen is me een raadsel, echt.
Dus nogmaals: hulde voor rookverboden!

Maar de hypocrisie die er rond het verbieden van roken heerst is wel stuitend. Hoe hypocriet ben je als regering om enerzijds roken te verbieden, wijl je er anderzijds belastingtechnisch wel bij vaart? Begin dan eerst maar eens met een importverbod op dit verkapte moordwapen. Nu zou het inderdaad bepaalde uitgaansgelegenheden wel eens de kop kunnen kosten, waardoor het middel zijn doel voorbijschiet. Een wel heel radicale oplossing van het probleem 'Hoe roken in openbare ruimten te stoppen.'

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 15, 2002.

Trouwens een wat liberalere houding t.o.v. andere genotsmiddelen lijkt me dan wel op zijn plaats. Of moeten we nu verplicht naar evangelie-meezing-avonden op zaterdagavond, lekker high worden van De Heer? :(

-- Omar (omar@kindamuzik.net), June 15, 2002.

O, maar natuurlijk. Het gaat hier om de schade die je anderen aandoet. Het staat je vrij alcohol te drinken, maar wanneer je teveel op hebt waardoor je een gevaar wordt voor anderen, bijvoorbeeld door in een auto te stappen, dan moet er ingegrepen worden. Dat is in de wet prima geregeld. Rokers doen anderen schade (waarbij longkanker wel het ergste is, maar wis ook de invloed van roken in huis op jonge kinderen niet uit) maar gaan tot nu vrij uit. Dat kun je ook van automobilisten zeggen, maar daar zit hem weer de moeilijkheid in dat we er allemaal van afhankelijk zijn (aanlevering goederen aan winkles, bijvoorbeeld). Het streven naar vervoermiddelen zonder schadelijke uitstoot, is dan een pre voor het hele volk, lijkt mij. Dat niet-roken, rookverboden en heilige bonen een relatie hebben, onderschrijf ik niet, dus voor zangavondjes naar de heer is hier geen plaats (daarbij: wierrook vind ik vreselijk smerig en is bovendien ook schadelijk voor de gezondheid).

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 15, 2002.

Rokers doen anderen schade (waarbij longkanker wel het ergste is, maar wis ook de invloed van roken in huis op jonge kinderen niet uit) maar gaan tot nu vrij uit.

De kans op gehoorbeschadiging bij een concert is vele malen groter dan de kans op kanker door meeroken. Het gepaf is wel irritant, maar ik kan me er niet echt druk om maken. Het belangrijkste argument tegen vind ik dat een concertzaal een private onderneming is (vaak zelfs een club waar je lid van moet worden!) en dus zelf moet kunnen bepalen of er wel of niet gerookt mag worden. Het staat de overheid natuurlijk wel vrij voor subsidiëring een rookverbod een eis te laten zijn. Dit lijkt me overigens een typisch liberaal, dus D'66 standpunt.

Openbare gelegenheden als de trein en een school is wat anders. In een bioscoop (ook privaat) mag je in de foyer vrijwel altijd roken, maar in de zaal nooit, want gele nicotine aanslag op het scherm is niet bevorderlijk voor de lichtopbrengst.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), June 15, 2002.


De kans op gehoorbeschadiging bij een concert is vele malen groter dan de kans op kanker door meeroken.

Dat is a) nog maar de vraag, en b) iets waar je als bezoeker zelf voor kiest, en je tegen kunt beschermen met orthoplastieken. Om daarnaast ook nog een gasmasker te moeten dragen gaat me echter wat ver.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 15, 2002.

Ik vind het op zich een goed initiatief. Als je naar een concert kijkt dan kan je soms ietwat gek worden van die rook. Rokers hebben dat nooit door, maar nietrokers kunnen het wel vervelend vinden. Ik heb er niet super veel least, maar ovlgens mij is het gewoon een stuk lekkerder kijken en luisteren zonder al die dampen.
Probleem is wel, dat het bijna onmogelijk is. Het valt, zoals alle bazaen al zeggen, niet te controleren. Daarom heeft dit geen zin. Er zijn maar weinig dingen die helpen. Hooguit sigarettenautomaten niet meer in popzalen hangen, maar dat heeft uiteindelijk ook weinig zin.

-- Maarten Zinkstok (mzinkstok@hotmail.com), June 16, 2002.

Ik betwijfel of het echt zo zinloos is. De meeste rokers die ik ken zijn uiterst beschaafde mensen. Als een popzaal hen het roken zou weigeren, dan zouden ze daar gewoonweg gehoor aan geven; hoe verslaafd ze ook zijn.

En natuurlijk: er zijn ook enkele aso's die eerst moeten voelen alvorens ze horen, maar die heb je in iedere categorie, zij het rokers, drinkers, automobilisten, vaders, moeders, muziekliefhebbers, winkelbedienden, etc.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 16, 2002.

Ik betwijfel of het echt zo zinloos is. De meeste rokers die ik ken zijn uiterst beschaafde mensen. Als een popzaal hen het roken zou weigeren, dan zouden ze daar gewoonweg gehoor aan geven; hoe verslaafd ze ook zijn.

Denk ik ook. De vraag is alleen of ze na afloop aan de bar blijven hangen. Dit is een bekend probleem in fitnesscentra: in bijna allemaal wordt aan de bar flink gepaft, wat natuurlijk onlogisch is. Maar invoeren van een rookverbod schijnt te leiden tot een totale ineenstorting van de inkomsten uit de bar-exploitatie.

Mijn hoofdpunt blijft toch dat een private onderneming zelf zijn eigen rookbeleid moet kunnen voeren.

-- Martijn ter Haar (wmterhaar@myrealbox.com), June 16, 2002.


De vraag is alleen of ze na afloop aan de bar blijven hangen.

Daarom zou het een idee zijn om het roken tijdens het concert te verbieden, maar daarna wel toe te laten staan (of nog beter, wel in het café, als er een apart café is). Voorzover een podium subsidie krijgt, is dat om bandjes op te laten treden (en andere activiteiten te houden), niet om een bar draaiende te houden. Dus daarna zijn ze gewoon een private onderneming zonder subsidieen kunnen ze zelf hun eigen rookbeleid bepalen.

-- Martijn Grooten (thinksmallzine@hotmail.com), June 16, 2002.


Daarom zou het een idee zijn om het roken tijdens het concert te verbieden, maar daarna wel toe te laten staan

Ja, dat klinkt mij redelijk in de oren.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), June 16, 2002.


Behalve die contaminatie dan.

-- JoB (jobwit@vpro.nl), June 16, 2002.

Als dat roken echt een probleem was voor al jullie niet-rokers, dan hadden jullie allang feesten/avonden georganiseerd waarop niet gerookt mocht worden. Maar nee, want jullie weten donders goed dat er dan geen ruk aan is.

En ik als vegetarische, milieubewuste roker wordt wel te pas en te onpas geconfronteerd met de ranzigste bakluchten (in rookvrije kantines), smerige uitlaatgassen, vieze adems en misselijke stickers die ook 'confronterend' zijn.

gr! Bert

-- Bert (bert@wijkrijgenveelspam.nl), June 18, 2002.


Als dat roken echt een probleem was voor al jullie niet-rokers, dan hadden jullie allang feesten/avonden georganiseerd waarop niet gerookt mocht worden. Maar nee, want jullie weten donders goed dat er dan geen ruk aan is.

Als ik het goed lees, staat hier dus dat feesten/avonden waarop niet gerookt wordt geen ruk aan zijn. Kortom: roken bepaald het wel of niet ene ruk aan zijn van een feest/avond; of: de aanwezigheid van wel of geen rokers bepaald dat; of: de aanwezigheid van chagrijnige rokers die niet mogen roken of vrolijke rokers die het wel mogen bepaald dat. Wat bedoel je precies, en onderbouw dat eens wat meer, graag?

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 18, 2002.

En wat wordt er dan gedaan met de ROOKMACHINES? HUH HUH HUH? :-)

-- nathalie (stevienixed@yahoo.com), June 18, 2002.

Rookmachines weg, stoommachines blijven?

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 18, 2002.

Wat bedoel je precies, en onderbouw dat eens wat meer, graag?

Okay, ik zal proberen mijn impulsieve uitspatting wat te verduidelijken. Ik heb me er altijd al over verbaast dat mensen die niet roken het zomaar accepteren dat ze overal in de rook moeten staan. Over het algemeen poogt zo'n groep 'benadeelden' dan toch een alternatief te organiseren, of het nu optredens, cafe's of rookvrije winkelstraten zijn. Waar blijven toch de initiatieven dan die niet-rokers die in het weekend vanwege de overlast thuis zitten? Zelfs als roker zou ik daar - op vrijwillige basis - zeker ook eens naartoe gaan. Ik snap dan ook niet waarom de overheid nu zo fors uitpakt met maatregelen waarvoor mensen niet eens hebben hoeven knokken. Er zal best behoefte aan zijn van de niet-rokers, maar het alternatief (het niet-roken) heeft zich nog niet bewezen.

Ik heb nog niet vaak meegemaakt dat een rookvrije publieke gelegenheid spontaan gezellig werd. Vaak ontstaat door de lotsverbondenheid van een aantal rokers een informele stemming die overslaat op het hele gezelschap. eigenlijk hetzelfde als bij drinken, maar het effect daarvan laat wat langer op zich wachten.

Dus, het opsteken van een sigaret door rokers markeert het moment waarop het gezellig gaat worden. Het roken als sociaal glijmiddel is ingeburgerd en beproefd tijdens een evenement. Naar mijn idee moeten er nieuwe gedragspatronen ontstaan die het wegvallen hiervan compenseren. En omdat die er nog niet zijn ('nog een bitterballetje?') is het saai op plekken waar niet gerookt wordt.

Tel uit de winst. Gr! Bert

-- Bert (bert@wijkrijgenveelspam.nl), June 19, 2002.


Discussie was al lang afgelopen, maar dit stond net op teletekst. Vraag blijft wat Pim gewild zou hebben...

DEN HAAG Er komt voorlopig toch geen
rookverbod bij popconcerten.Dat heeft
het paarse kabinet op zijn laatste
wekelijkse vergadering besloten. Het
nieuwe kabinet moet nu beslissen of er
een strenger anti-rookbeleid komt.Het
eerstkomende beraad is half augustus.


-- Martijn @ Think Small (thinksmallzine@hotmail.com), July 12, 2002.

Moderation questions? read the FAQ