Reclame-offensiefje er tegenaan?

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Ik zou die Boomkens en die Ter Bogt trouwens wel eens op dit forum willen zien.

Ja, en hun studenten, minstens een dozijn meer professionele popschrijvers en andere mediatypes, programmeurs en, oh ja, een hoop extra liefhebberende liefhebbers uiteraard. Ik ben natuurlijk geen officiële Subjectivist, maar een beetje reclame mag er wel gemaakt worden. Mijn stukje in OOR heeft niet genoeg gewerkt! Het zijn veelal dezelfde namen die ik hier tegenkom. Niks mis mee, maar hoe meer meningen hoe meer vreugd...

-- JoB (jobwit@vpro.nl), May 28, 2002

Answers

Ben ik het ook mee eens, moeten we ons best voor doen. Toch even bekijken hoe ze te bereiken zijn. Of de Veronica-gids de ideale doelgroep aanspreekt valt natuurlijk ook te betwijfelen. Maar toch, als het één extra forum-regular oplevert is het al weer mooi meegenomen.

Job: hoe regeerden andere OOR-journalisten op de Subjectivisten?

-- Norbert Pek (norbert@kindamuzik.net), May 28, 2002.


Aan de bezoekersaantallen zal het niet liggen. Voordat OOR, Aloha en de Veronica-gids aandacht aan ons hadden besteed hadden wij al zo'n 100 bezoekers per dag. Zonder reclame. Veel Google (toen de lijstjes nog direct op de voorpagina stonden) maar ook via links en word-of- mouth .

Ik denk dat 'men' dit forum wel bezoekt (ik weet viavia van muzikanten e.d. die zo af-en-toe langskomen), maar om 1 of andere reden kiezen zij er toch voor om het bij lurken te laten. Jammer.

-- Arien (saguamura@home.nl), May 28, 2002.


Het zijn veelal dezelfde namen die ik hier tegenkom.

Een keer kwam het even bij me op dit forum om te dopen tot De Echokamer;-)

-- Arien (saguamura@home.nl), May 28, 2002.


misschien is het niet eens zo'n gek idee om het manifest eens officieel te presenteren. met erna een discussie en bandjes/deejay. moet natuurlijk allemaal niet al te duur. maar iets moet toch mogelijk zijn dunkt me. overigens is een mooie flyer ook best effectief.

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), May 28, 2002.

Misschien is het wel zinvol je te realiseren dat dit forum al redelijk veel gebruikt wordt, met veel meer gebruikers zullen er ontzettend veel posts per dag komen. Dat wordt voor veel mensen onmogelijk bij te houden. Wat nieuwe mensen zal de discussies wel opfrissen, nu is het iets te veel een klein clubje dat elkaars meningen wel gehoord heeft.

Zo'n presentatie van het Manifest lijkt me wel leuk. Ik doe graag mee aan de discussie, want ik heb wel wat kritische opmerkingen bij dat manifest!

-- Martijn Grooten (thinksmallzine@hotmail.com), May 28, 2002.



Wat let je dan om hier die kritische opmerkingen te maken? Dit lijkt me de meest voor de hand liggende plaats om daarover te bakkeleien, want hoewel zo'n presentatie me goed in de oren klinkt, denk ik dat er dat er maar weining animo voor zal zijn. Maar misschien ben ik wat te negatief.

-- bas (bas@kindamuzik.net), May 28, 2002.

Wat let je dan om hier die kritische opmerkingen te maken?

Heb ik in de oerversie van dit forum al eens gedaan. Maar als ik eens wat tijd heb is het wellicht leuk om een discussie te beginnen over het manifest. Want die is er vreemd genoeg nog niet echt geweest.

-- Martijn Grooten (thinksmallzine@hotmail.com), May 28, 2002.


Wat vooral ook van belang is, is te beseffen dat naast vakidioten maar weinig mensen in dit elkaar nalullen over muziek en gerelateerde onderwerpen geinteresseerd zullen zijn. Hoeveel van de threads zijn er nou echt interessant voor de gemiddelde muziekliefhebber? Die wil gewoon weten wanneer er een nieuwe plaat van die&die uit is, en wanneer die&die komt optreden (bijv. op Lowlands of Drum Rhythm: keigave festivals, man!), punt.

Jaap, hoe is de nieuwe Rumah Sakit? (???). Drum Rhythm is commercieel en moet weg! Nietus, wellus, nietus, wellus, etc. Begrijp me niet verkeerd: ik kan er geen genoeg van krijgen, slap ouwehoeren over muziek: maar het gaat natuurlijk nergens over.

Het meest unieke en zinnige van Subjectivisten.com zijn denk ik toch de artikelen, de essays. Daar bestaat toch wel een 'groot' publiek voor?

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 28, 2002.

Het meest unieke en zinnige van Subjectivisten.com zijn denk ik toch de artikelen, de essays. Daar bestaat toch wel een 'groot' publiek voor?

Da's maar een deel van het verhaal. De bedoeling van dit forum is dat ook mensen buiten onze groep onderwerpen aan moeten kunnen kaarten. En dat is uiteindelijk net zo belangrijk als de artikelen, als je het mij vraagt. Natuurlijk zal je steeds dezelfde mensen tegenkomen, elke board heeft dat probleem. Tot nu toe hebben we met z'n allen (ook jij, Roger;-) toch een hoop zinnige dingen gezegd hier.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, dat zeker. Maar eigenlijk heb ik zelf liever iets als dit, in plaats van een forum waar gescholden wordt en de discussie grotendeels nergens over gaat.

-- Arien (saguamura@home.nl), May 29, 2002.


Natuurlijk zal je steeds dezelfde mensen tegenkomen, elke board heeft dat probleem.

Zo'n probleem is dat denk ik niet, zolang maar duidelijk is dat het forum voor iedereen toegankelijk is. Het nadeel van steeds nieuwe mensen is dat je ook steeds dezelfde discussies krijgt, met dezelfde uitgekauwde meningen.

-- Martijn Grooten (thinksmallzine@hotmial.com), May 29, 2002.



Tot nu toe hebben we met z'n allen (ook jij, Roger;-) toch een hoop zinnige dingen gezegd hier.

Zonder als ik iets te gechargeerd klonk, dat was niet de bedoeling:-) Natuurlijk worden er in het forum interessante dingen gezegd, maar de insteek van de meeste deelnemers op dit moment is muziek; met een fikse kennis van zaken. Ik denk dat de 'gemiddelde' muziekliefhebber daardoor een beetje wordt afgeschrikt, hoe welkom hij/zij ook is; of er een beetje moe van wordt. Zeker als je, om structureel mee te willen doen, toch dagelijks er tijd voor moet vrijmaken.

Streven het forum breder te maken is een oplossing, maar dan bestaat inderdaad het gevaar dat je door de threads het forum niet meer ziet. Bovendien zie ik dat al vrij snel ontaarden in een scheldpartij, en gelijk heb je: bedankt daarvoor. Dus maar geen geloof of politiek, maar kom maar op met die films, boeken, tv-series, reisverhalen, sportfietsen, calvin kleint onderbroeken & de resurrectie van Agent 327 :-)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 29, 2002.

Het nadeel van steeds nieuwe mensen is dat je ook steeds dezelfde discussies krijgt, met dezelfde uitgekauwde meningen.

Da's ook een manier om ernaar te kijken.

Ik denk dat de 'gemiddelde' muziekliefhebber daardoor een beetje wordt afgeschrikt, hoe welkom hij/zij ook is; of er een beetje moe van wordt.

Of er wat van opsteekt!;-) Doe ik zelf ook elke keer weer. Maar het is inderdaad wel zo dat om hieraan mee te doen je een enigszins bovengemiddelde interesse voor muziek moet hebben. Het behoud van een goede sfeer zoals we hier hebben heeft in ieder geval voor mij voorrang.

Ik speel rond met wat nieuwe ideeen voor de site (daarover zeeeeeer spoedig meer, beloofd!) en ik ga ervan uit dat die weer wat nieuwe bezoekers onze kant op zullen sturen. Wie aandacht aan ons wil schenken mag dat best doen, maar ik heb geen zin (laat staan geld) om een "grootscheepse campagne" (hoe doe je dat nou voor een site als de onze?!) op te zetten. Hecht sowieso meer waarde aan links en word-of- mouth en ik ga ervan uit dat geinteresseerden na verloop van tijd de weg hiernaartoe wel zullen kennen.

-- Arien (saguamura@home.nl), May 29, 2002.


Om maar eens een nieuwe naam te noemen..

-- oblomov (oblomov@ai.rug.nl), May 29, 2002.

Hoi Oblomov, wie ben je , wat doe je , wat vind je van de Subjectivisten? ;-)

-- Norbert Pek (norbert@kindamuzik.net), May 29, 2002.

Niet zulke directe vragen, Norbert! Straks schrikt 'ie weg!;-P

-- Arien (saguamura@home.nl), May 29, 2002.


ja... dat zijn die subjectivisten.. direct en to the point..schrik niet ;-)

Zoals mijn naam al doet vermoeden ben ik Jasper..

Wat ik doe.. Dagelijks een rondje subjectivisten zonder al te vaak te reageren, beetje lurken.. inderdaad af en toe afgeschrikt door het een en ander.. en dan niet zozeer door de aanwezige kennis aldaar.. Meer door de afwezige eigen kennis (wie zijn the smiths..??) Maar goed.. Het blijft altijd interessant en de artikelen en essays mis ik nooit.

Ben hier gekomen een tijd geleden via de Vido site die ik ook dagelijks bijhou.. (heb de oprichting van deze site nog meegemaakt....) Daar weer ingerold doordat Vido eens schreef over mijn bandje (echos minor). Zo via via kom je nog eens ergens..

Subjectivisme is erg fijn.. Ik krijg tenminste het idee dat we het weer over muziek hebben.. Er worden bands genoemd die ik rekende to mijn bands die verder niemand leuk vond (bv. Guided by Voices).

Maar goed.. Zal eens wat vaker participeren. lijkt me leuk..

-- Jasper van der Woude (oblomov@ai.rug.nl), May 30, 2002.


Altijd goed om nog een Groninger erbij te hebben:-)

(heb de oprichting van deze site nog meegemaakt....)

Deze jongen is ook nog Old School! Wat wil je nog meer?

-- Arien (saguamura@home.nl), May 30, 2002.


Eh... bolletje?

(of de mosselpan?)

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), May 30, 2002.

Jasper, welkom! Dan is je bandje Echos Minor zeker vernoemd naar Echos Myron, beste nummer van Bee Thousand. Of gewoon beste GbV nummer

-- Norbert Pek (norbert@kindamuzik.net), June 02, 2002.

Eeeh..

Je bent de eerste die dit ooit is opgevallen.. (at last..)

Zijn er onder jullie ook mensen die GBV in Nederland live hebben gezien?? Ik ben van die generatie die dat net hebben misgelopen..(Net als Morphine trouwens.. Vlak voor het optreden Mark Sandman niet meer onder ons..).

Gelukkig heb ik ze nog een keer gezien op Pukkelpop in Belgie.. Echt fantastisch.. ouwe rockers..

O ja.. Voor de mensen die het willen weten..:

Gisteren heb ik en de rest van echos minor de laatste hand gelegd aan ons debuutalbum dat heel binnenkort verschijnt bij het Grond label... Zeer aan te bevelen natuurlijk ;-)

-- Jasper van der Woude (oblomov@ai.rug.nl), June 03, 2002.


Ik heb ze zelf helaas ook nog nooit live gezien, maar ben dat zeker nog wel eens van plan. Helemaal nou het nieuwe album weer erg goed is (itt tot Isolation Drills)

Leuk dat jullie album gaat uitkomen maar zelf ken ik het Grond-label niet. Wat is dit precies? En welke kant gaat jullie muziek op? Ook lo- fi?

-- Norbert Pek (norbert@kindamuzik.net), June 03, 2002.


Ik heb GBV ergens halverwege de jaren '90 op Lowlands gezien. Dat was toen geloof ik hun eerste optreden in Nederland. Het contrast van GBV live en hoe ik ze op plaat kende was nogal groot...

-- gieteling (neben10@hotmail.com), June 03, 2002.

Het Grond Label is een label uit den Haag die de laatste tijd behoorlijk aan het groeien is en bekender wordt.. Het begon als een echt lo-fi underground label.. Gaat onder andere uit van copyleft ipv copyright = Muziek moet verspreid worden.. Je vindt er de meest uiteenlopende muziek, die qua stijl weinig met elkaar te maken hebben, maar toch allemaal een zeker 'bezieling' hebben, ofwel alle muziek die de labelbaas rubin simons mooi vindt.. Laatste tijd in de media is het woord sympathiek een steeds weer opduikend 'keyword'.. site is www.grond.org, maar die is nog niet geheel up to date. moet nog komen. Bands als Lawn, Softposh, Numusik, Min zitten erbij. Het label is zeker de moeite van het uitchecken waard.. (er is geloof ik een promo-cd van het label uit).. Onze muziek is niet echt meer lo-fi te noemen.. Wat het wel is is voor mij moeilijk meer te zeggen.. Na de nummers een keer of 1000 te hebben gehoord is een objectieve blik ver te zoeken. Onze omdat-het-in-een-bio-hoort omschrijving is indiepowerpop.. Maar of je daar veel wijzer van wordt... Nou dat was wel weer genoeg propaganda..

-- Jasper van der Woude (oblomov@ai.rug.nl), June 03, 2002.

Je bent de eerste die dit ooit is opgevallen.. (at last..)

Toen ik de bandnaam las dacht ik meteen "hé, dat is van het GBV-nummer Echos Minor". Blijkt het nummer dus net iets anders te heten.

Ik heb GBV ergens halverwege de jaren '90 op Lowlands gezien. Dat was toen geloof ik hun eerste optreden in Nederland. Het contrast van GBV live en hoe ik ze op plaat kende was nogal groot...

'95 was dat, ik was er ook. Ik was toenertijd nogal GBV-fan, dus dan geeft je niet snel toe dat een optreden tegenvalt. Het was natuurlijk gewoon drie keer niets.

-- Martijn Grooten (thinksmallzine@hotmail.com), June 03, 2002.


Ik heb wel gehoord dat het bij GBV alles of niet is.. Of een kloteoptreden of fantastsich..

Heb het dus getroffen op Pukkelpop..

(De alcohol vloeide dan ook rijkelijk.. Op het laatst ging de Johny Walker van hand tot hand tot ie leeg was..)

-- Jasper van der Woude (oblomov@ai.rug.nl), June 03, 2002.


(De alcohol vloeide dan ook rijkelijk.. Op het laatst ging de Johny Walker van hand tot hand tot ie leeg was..)

Dat was op Lowlands juist het probleem, de alcohol had vantevoren al veel te rijkelijk gevloeid...

-- Martijn Grooten (thinksmallzine@hotmail.com), June 03, 2002.


Jasper, ken het Grond-label dan ook wel. Daar zat Lawn idd ook op, die hebben het dacht ik ook wel netjes gedaan. Erg benieuwd naar jullie release. Op de site staan nog geen mp3's o.i.d. Wanneer mogen we het eerste wapenfeit verwachten?

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), June 05, 2002.

Bob=Booze=GBV. hun laatste optreden in nederland (melkweg) kwam bob met een treetje bier op z'n schouder t podium op. Recentelijk was ie in nederland en een van onze schrijvers meldde ie tijdens t interview geregeld naar de bar ging voor tequila. interview (met fotos) over 2 weken op KindaMuzik.net

-- niels (niels@kindamuzik.net), June 05, 2002.

Over een week of drie... Dan komen geloof ik ook gewoon de mp3's van het hele album op de site en zal de site eens grondig worden aangepakt..

-- Jasper (oblomov@ai.rug.nl), June 06, 2002.

Dat is al lekker snel.... maar meteen mp3's van het héle album? Denk je niet dat je dan veel minder verkoopt of....

-- Norbert (norbert@kindamuzik.net), June 06, 2002.

Nee, gewoon alle nummers online.. We gaan uit van het principe dat muziek verspreid moet worden.. Er blijven altijd mensen die het album kopen. Misschien zelfs wel juist doordat ze eerst de mp3's hebben geluisterd. Ook is het vaak zo dat de meeste mensen die alleen mp3's downloaden vaak de cd uberhaupt niet gekocht zouden hebben, maar nu hebben ze wel de muziek, en daar gaat het om...

De cd moet natuurlijk wel iets te bieden hebben wil je hem kopen. Daarom zijn bij grond hoesjes ook erg belangrijk.. Heb je toch iets extra's als je 'm koopt.

En uiteindelijk is het verdienen aan de cd niet het belangrijkste (wel leuk natuurlijk, maar in het beginstadium van een band zijn ook andere dingen belangrijk).. Het gaat erom dat de muziek wordt verspreid. Dat veel mensen in aanraking komen met je muziek.

Overigens zitten er helemaal geen rechten op de cd's.. het credo is dan ook 'copyleft' ipv 'copyright'.

Kijk maar naar Lawn.. Hun nummers staan allemaal online, maar ze verkopen nog steeds prima. En veel mensen kennen Lawn inmiddels. En dat allemaal zonder strenge bewaking van de rechten. Ik denk dat dat dus ook zeker in je voordeel kan werken.

Verder ben ik erg benieuwd hoe jullie over deze kwestie denken..??

Ikzelf moest eerst wel even aan het idee wennen, geen rechten op je muziek, maar de gedachten achter copyleft vind ik toch erg goed.. Het gaat er uiteindelijk toch om dat zoveel mogelijk mensen je muziek horen en als het even kan nog waarderen ook..

-- Jasper (oblomov@ai.rug.nl), June 06, 2002.


Is de functie van 'copyright' niet ook om misbruik tegen te gaan?

-- gieteling (neben10@hotmail.com), June 06, 2002.

Inzake je materiaal kosteloos op internet zetten: dat vind ik een goed gebaar. Het begrip copyright is natuurlijk op meerdere wijzen uitlegbaar. Het copyright is allereerst in leven geroepen om de rechten van de auteur veilig te stellen, ofwel: dat niemand er met jouw creatie vandoor kan gaan (= geld aan verdient) en/of die (aanpast en) zelf deponeert.

De relatie mp3's/cd-recordables en dalende plaatverkoop zie ik ook niet zo. Inderdaad, volgens mij zijn het met name de mensen die toch al geen cd's kochten, die vroeger alles op cassette hadden, die zich hier actief mee bezighouden. Dat geld liep een label/artiest toch al mis, dus vat de gratis verspreiding van je werk dan maar op als reclamewinst, niet?

Anderzijds, waarom pakken die labels het niet eens wat slimmer aan? Rot op met je kopieerbeveiliging, die toch altijd door iemand gekraakt zal worden. Zoals ik het zie: nu is de kopieertechniek nog nieuw, en dus wordt er heftig op los gekopieerd. Dat waait wel weer over, als mensen ontdekken dat hun huis begint uit te puilen met van die cd-recordables waarvan ze bij god niet meer weten wat erop staat, en die het grotendeels ook niet meer (goed) doen. Als de platenmijen op dat moment nou eens met mooi verzorgde uitgaves komen: leuk boekje, fijn doosje eromheen, etc. etc., waarbij dat boekje ook nog eens zodanig vormgegeven is dat je het als boek kunt verkopen, inplaats van als cd: scheelt 13% btw! = dus véél euro's, dan keert het tij vast.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 06, 2002.

Copyright is inderdaad ook om misbruik tegen te gaan.. Ik zie ook niet meteen hoe je misbruik zou kunnen voorkomen bij het achterwege laten van de copyrights...

Nou is de kans op misbruik denk ik groter naarmate je een meer mainstream en commercieel getinte band bent omdat misbruik over het algemeen toch direct verband houdt met het verdienen van geld eraan..

Maar toch. Uitbannen kun je het niet. Het is een risico dat je loopt. Maar het weegt denk ik, tenminste voor nog niet echt bekende band, niet op tegen de voordelen die je er van hebt en de relaxte houding/gebaar die je dan uitdraagt..

-- Jasper (oblomov@ai.rug.nl), June 07, 2002.


Goed idee Roger, het zou wel slim zijn van een platenmaatschappij om CD's als digipack o.i.d. uit te brengen, dat voorkomt voor een groot deel het illegaal kopiëren. Voor mij speelt ook nog een gevoel een rol, ik beschouw een cd pas als mijn bezit als ik het origineel heb.

Als kleine, onbekende band doen copyrights er inderdaad niet zoveel toe, maar zodra je wat groter wordt kan het een boel gedoe schelen. Zeg nooit dat jouw muziek nooit populair wordt... Met inkomsten die je krijgt uit de CD-verkoop kun je ook "nuttige" dingen doen als een tour bekostigen.

-- Martijn G (thinksmallzine@hotmail.com), June 07, 2002.


Even voor de zekerheid: er bestaat een verschil tussen je beschermd auteursrecht (copyright), en het aangesloten zijn en de bescherming genieten van de Buma/Stemra. Of het laatste essentieel is, moet ieder voor zich bepalen: maar het kost je wel klauwen met geld. Je auteursrecht laten beschermen echter, is simpelweg je werk naar de een of andere belastingsafdeling sturen. Die zetten er dan een stempeltje voor je op, en klaar: geregistreerd copyright. In mijn tijd (6 jaar geleden) hoefde je daar maar fl. 5,- voor te betalen. Voor zo'n prijs zou ik geen overbodige risico's nemen.

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 08, 2002.

Voor mij speelt ook nog een gevoel een rol, ik beschouw een cd pas als mijn bezit als ik het origineel heb.

Same here. Waar ik echter wel benieuwd naar ben, is of dit iets met de tijd te maken heeft waarin je opgroeit. Ik heb een elpee altijd veel fijner gevonden dan een cassettebandje, zoals ik nu een cd fijner vind dan een cd-r. Ik wil het echte, totale product. Maar hoe zit dat met de kids die nu opgroeien met het downloaden? Die wellicht nooit een cd gekocht hebben? En dus geen nostalgie, een gevoel naar 'het echte product' hebben? Mij lijkt niets erger dan iedere nieuwe cd enkel maar te kunnen downloaden, maar als je niet anders gewend bent?
De downloadgeneratie kent/onderkent ook het verschil in geluidskwaliteit tussen mp3 en cd-audio, of cd-audio t.o.v. cd-r- audio niet; (hoe tegenstrijdig ook: een 1-op-1 kopie klinkt toch anders, de verhouding hoog/laag is anders). Gaan die op hun dertigste/veertigste alsnog voor de bijl als iets uit hun jeugd bijzonder fraai wordt heruitgegeven? Gedragspsychologen, do your stuff!

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), June 08, 2002.

Volgens mij bestaat er nog niet echt een downloadgeneratie, hooguit een klein groepje dat veel download. De rest download af en toe iets, maar koopt ook nog gewoon CD's. Of kopieert ze, al heeft men volgens mij goed door dat dat anders is dan het origineel. Ik had ook al zo'n 100 gekopieerde cassettebandjes voor ik een CD-speler kocht. En de reden dat ik graag Cd's wilde hebben, was het feit dat die echter waren, zeker niet dat het geluid nu zoveel beter is.

-- Martijn G (thinksmallzine@hotmail.com), June 08, 2002.

Moderation questions? read the FAQ