Apo-Extender-R 2x - Mounting

greenspun.com : LUSENET : Leica Photography : One Thread

Hi, I would like to know if it is normal that I can't get to the smallest apertures of my lenses once the extender (with ROM strip) is mounted on my R8 (the ring stops about two stops beforethe smallest value).

I thought it was because my 280/2.8 Apo Telyt (1st version) didnít have the ROM strip, but now I've tried with my 80-200/f4 Vario Elmar (ROM) and have got the same result. I haven't used it enough to realize if the exposures are correct (that is at different stops).

Just to complicate things I could almost swear that in some occasions, this didn't occur. I've tried to put the extender on the camera first or vice versa, at different f stops, but havenít found the solution.

Is there something that I don't know or is it a problem of my extender (I bought it second hand) ?

Thanks in advance (especially for all the precious information I've found in the forum).

Pier Paolo Miniussi

-- Pier Paolo Miniussi (p.paolo@hitech.it), May 09, 2002

Answers

My extender is non-ROM, but have you stopped down the lenses fully before mounting them to the extender? If you don't, the diaphragm linkage will not work properly, giving the problem you describe.

-- Neil Johnstone (nsj500@yahoo.ca), May 09, 2002.

Neil: I am confused about this. I have never heard that you must stop down the lens before hooking it onto the 2x adaptor. are you sure about this?

-- Albert Knapp MD (albertknappmd@mac.com), May 09, 2002.

Yes - it's in the instruction leaflet for the Extender. However, as the lens will usually be wide open when using an Extender, it's not normally a problem if the lens is mounted at different aperture.

-- Neil Johnstone (nsj500@hotmail.com), May 10, 2002.

Neil, if I stop down the lens completely, it doesn't couple with the extender at all: something (I believe one of the two cams) interferes mechanically.

If I mount the extender on the camera without a lens, the two cams are positioned anti clock wise in their slots and if I push the depth of field lever only one of these cams move (the other unlocks but doesnít move): is this correct?

Thanks again.

Pier Paolo Miniussi

-- Pier Paolo Miniussi (p.paolo@hitech.it), May 10, 2002.


Moderation questions? read the FAQ