Integere gekende Ami-outfit

greenspun.com : LUSENET : De Subjectivisten : One Thread

Het blad 'Fake' ligt hier voor me; zijn er eigenlijk ook leuke Nederlandse zines?

-- Gieteling (neben10@hotmail.com), March 21, 2002

Answers

nauwelijks. en buiten het punk/hardcore-wereldje al helemaal niet. Naast Fake had je de laatste jaren tevens Senzor, maar ik weet eignelijk niet meer of dat nog bestaat. http://www.xs4all.nl/~senzor/ lijkt al in een eeuwigheid niet meer geupdate.

Vandaag de dag zit iedereen op het internet, toch? Denk aan Think Small - http://www-desda.sci.kun.nl/home/~grooten/thinksmall/ - en de diverse Nederlandse muziekweblogs.

-- Joris (subbacultcha@hotmail.com), March 22, 2002.


Senzor bestaat al een tijdje niet meer. het blijkt toch gewoon te duur om een magazine uit te geven met slechts een beperkte doelgroep. hetzelfde geldt overigens voor Opscene dat tot voor kort Neerlands beste muziekmagazine was. ook op de fles gegaan door te weinig lezers en niet voldoende vernieuwingsdrang bij de redacteuren.

buiten Fake is er momenteel niet veel te koop in de muziekbladenmarkt. en dan blijft het nog de vraag of fake het antwoord is op de vraag: welk goed underground muziekblad dien ik te lezen om bij te blijven?

beter is het om het belgische Gonzo Circus te lezen (tekoop bij de betere platenzaak), de Duitse De:Bug te proberen (niet te koop in nederland, http://www.de-bug.de) of te kiezen voor het britse The Wire.

of uiteraard zelf iets nieuws opstarten. webzines zijn met alle respect slechts een mager substituut voor de jongensachtige spanning die je overvalt als je de naar drukpers geurende pagina's van een muziekblad openslaat.

th

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), March 22, 2002.


theo heeft gelijk.. een magazine blijft mooier dan iets 'online'.

ooit misschien de papieren subjectivisten. (dat was lastig te spellen trouwens..)

eh. hoe zou dat blaadje dan heten.. hmm..

Manifesto?

:)

-- Ludo (ordinarypeoplerecs@hotmail.com), March 22, 2002.


Tja, ik wil mensen natuurlijk niet demotiveren, en wie een papieren fanzine wil beginnen krijgt mijn zegen (en eventueel ook mijn hulp!), maar weet waar je aan begint: een webzine kost je (bijna) niets en als je het wat groter opzet kost het iets meer, maar wel een vast bedrag. Bij een papieren zine maak je eerst een boel drukkosten, en de vraag is dan maar hoeveel exemplaren je verkoopt en dus hoeveel je terugverdient. Bovendien betekent iedere extra recensie, interview of artikel extra papier en dus extra kosten en voor je het weet moet je van je oorspronkelijke gedachte om ieder onbekend bandje een kans te geven afstappen en je wat meer schikken naar de wensen van je publiek.

Dat is ook de reden waarom ik Think Small op het internet ben begonnen. Als er echt een groter publiek voor komt, kan ik altijd nog iets op papier beginnen.

-- Martijn (grooten@sci.kun.nl), March 23, 2002.


Zoals bij alle andere popbladen ook speelt: schrijven over wat je enkel zelf oké vind doet de kachel niet branden. Bladen worden gefinancieerd door advertenties, advertenties zijn nagenoeg enkel betaalbaar voor de majorlabels, en vul verder maar aan wat je dan krijgt.... Strikt genomen betekent dit dat goede, objectieve, hier uw eigen adjectief, popjournalistiek niet in papieren vorm kan bestaan. FRET lijkt de enige onafhankelijke, maar is er enkel voor Nederlandse acts. Gesubsidieerd kan het zich permitteren om met stapels tegelijk in hoeken te liggen bij platenwinkels en popzalen, om met verschijning van een nieuw nummer weggemieterd te worden (helaas, maar laten we wel zijn). Is het een idee om daarnaast eens te zien hoever we kunnen komen met het opzetten van een internationaal gericht blad dat hoogwaardige, en dus onafhankelijke muziekjournalistiek bevat? Popmuziek en alles daaromheen is hoogwaardige cultuur. Daar moeten toch wegen toe te vinden zijn die een 'objectief' schrijven erover mogelijk maken? Naievelingen verenigt u!

-- Roger Teeling (rogerteeling@hotmail.com), March 23, 2002.


dat een magazine zonder heavy sponsering niet mogelijk wil ik toch bestrijden. met opscene hebben we ooit en situatie gecreeerd waarbij er een gezonde controverse bestond tussen de mening van de adverteerders en de inhoud van het magazine. het trieste is dan ook wel dat opscene is opgehouden te bestaan omdat de uitgeverij het kwijt wilde (paste niet meer in het assortiment). niet omdat het magazine te weinig succesvol was. sterker nog in het laatste anderhalf jaar voor de opheffing zat de groei er flink in.

mensen die serieus willen nadenken over het opstarten van een underground muziek magazine moeten zich maar even melden.

-- theo ploeg (theo@cut-up.com), March 24, 2002.


Moderation questions? read the FAQ