Galvanski okus

greenspun.com : LUSENET : PMF-kemija : One Thread

Zna li netko od Vas to je to galvanski okus i tko ga je prvi okusio?

-- Anonymous, March 16, 2000

Answers

A ovo bi mogao biti logo Stonesa:

D.

-- Anonymous, May 12, 2000

Znaci, umjesto da se baterije cijene po roku trajanja (radu), trebale bi biti cijenjene po okusu. Reklama bi npr bila: "Kusajte nove Varta baterije, okus traje dulje!". Trebalo bi nadalje i nadasve ispitati kako galvanski clanci djeluju na pH u ustima... ono kao: "koristite Duracell litijske baterije poslije jela, jer smanjuju pH u ustima!". Za ovo drugo bi trebali elektroliticki clanak, pa bi prvo trebalo vidjeti koliko slina vodi struju.

-- Anonymous, May 12, 2000

Pozdrav Duletu koji je odgovorio to je to galvanski okus. Evo to o tome mozemo reci:

"... Zanimljivi su takodjer ucinci struje na naa sjetila. Pocnimo sa okusom. Vec je godine 1752. Niemac Sulzer opazio ovaj pojav: Poznato je, da nijedan kov, kad ga taknemo jezikom, ne pobudjuje okusa na jeziku. nu kad se Sulzer dotakao jezika komadicem olova i srebra, koji su se na rubu doticali, osjetio je okus, nalik okusu zelene galice. Od jednog samog kova nije mogao nikako dobiti okusa, a ni od obaju, kad je razstavljene metnuo na jezik. Sulzer dakako nije slutio, da je tomu osobitom okusu uzrok elektricitet, koji se javio kod dotika srebra i olova. Volta je, ne znajuc za pokus Sulzerov, ovaj okus na novo obreo. Na vrh jezika metnuo neto staniola, a na sred jezika srebren ili zlatan novac, pa ih je spojio zicom. Odmah je osjetio karakteristican okus koji mu je vec bio poznat od obicnog elektricnog stroja. Kad je naime jezik primaknuo pozitivnom elektricnom snopicu, koji je iztjecao iz kakova iljka na konduktoru, osjetio je kiseo okus, a od negativnog snopica posvema drugciji, gotovo gorak. po ovom je razlicitom okusu Volta s pocetka i razpoznavao pozitivni i negativni elektricitet u svojem stupcu. Uzroku ovog - recimo galvanskog okusa - lako se dosjetiti. Dva kova, koji se doticu na jeziku, izvor su elektricnoj struji, koja tece kroz jezik od jednog pola k drugomu. Na jeziku je uviek sline, i struja ce ju raztvarati. Osjetljivi ce zivci jezika ovu raztvorbu po okusu prepoznati. Nemanje je zanimljivo djelovanje struje na oko... "

Oton Kucera, "Crte o magnetizmu i elektricitetu", Naklada Matice hrvatske, Zagreb, 1891.(Tisak Karla Albrechta) NAGRADJENO IZ ZAKLADE GROFA IV. NEP. DRA KOVICA za godinu 1889.

ETO TOLIIKO O "GALVANSKOM OKUSU"

POZDRAV

JDA

-- Anonymous, May 11, 2000


To je dozivljaj kad sklopis strujni krug od dvije elektrode (npr. bakrene), baterije (npr. Zmaj), kablova i svog jezika? Ili je to kad ti jedes juhu od elektrolita, a Tea pusta struju kroz nju (to bi prije bio elektroliticki okus)?

-- Anonymous, May 09, 2000

Moderation questions? read the FAQ