Lidt kultur tilpasning ville være på sted...

greenspun.com : LUSENET : EIK MUDs to Morten BACH : One Thread

Hej Morten,

Jeg havde lidt problemer med den ukritiske vinkel til dit oplæg på EIK i dag.

Man må trods alt gå ud fra at McD er i Kina fordi de vil sælge til kinesere og ikke til dig. Derfor bør man være yderst kritisk overfor ideen om at de skal lære at spise det som vi spiser. Det er fuldstændig irelevant hvad du kan li og hvad du ikke kan.

Lidt kultur tilpasning ville være på sted... ellers ender vi jo alle sammen som Pia K.

mvh, Mads Eskesen

-- Mads Eskesen (madseskesen@yahoo.com), February 12, 2002

Answers

Response to Lidt kultur tilpasning ville være på sted...

Hej Mads,

Det er på en og samme tid herligt når man har anvendt en retorik der for "sindene i kog", men samtidgt også lidt skræmmende, hvis man opfattes som på vej til at ende som Pia K.

Jeg er glad for at du responderer så promte, og vil opfordre dig til også "at skyde løs" i undervisningen, både under og efter forelæsningerne..

Jeg vil lige slå fast at det eksempel jeg anvendte i dag ikke i nogen som helt grad blev anvendt med "racistiske" undertoner - Det tar' jeg naturligvis afstand fra ....

For at besvare dig egentlige spørgsmål - jeg går ud far at det er et sådant ? - så er det ret ligegyldigt hvad JEG kan lide og hvad jeg ikke kan lide, korrekt. Men det er ikke ligegyldigt at McDonalds har et ekstremt stramt "Corporate Concept", og få at blive i de termer en "Corporate Religion", og hvis der afviges fra denne jamen så er de ikke McDonalds længere og så "virker det ikke" . . . McDonalds styrke er nemlig at de har en strategi, et concept, en kommunikation osv. og ligegyldigt hvilket marked de går ind på anvender de denne, og opnår der fra enorm synergi globalt - Ja, det er svært at bevare skepsisen' i forhold til McDonalds, betragtet som forretnings-case..

Jeg har personligt som tidligere forretningsansvarlig for Asien & NordAmerika ved Grundfos A/S hørt rigtig mange advokere for hvorfor man burde tilpasse sine strategier til "lokale" forhold, og kulturer for den sags skyld .. det er bare ikke vejen frem .. lokal tilpasning ender altid op i noget alt for omkostnings tung. Hvis ens koncept ikke er "holdbart" på et marked er det ofte bedst at vælge markedet fra .. I McDonalds casen, talte vi jo netop om at det ikke var selve "burgeren" der var værdien, men "Familiy Values", og jeg tror egentligt at family values er ligeså gangbart i Kina som i USA ...

.... Forbliv endelig "kritisk", så får vi alle sammen meget mere ud af undervisningen ...

Med venlig hilsen

Morten Bach Jensen Linux is only Free If Your Time is Worthless

-- Morten Bach (mbj@itu.dk), February 12, 2002.


Response to Lidt kultur tilpasning ville være på sted...

Ja det med PiaK var lidt hurtigt skrevet, men det er jo det der er i hovedet på en for øjeblikket. Netop af den grund må vi være ekstra opmærksomme på at forstå værdien af forskellighedderne i verden. Det er trodst alt derfor vi rejser - for at smage noget andet mad, for at se og føle at folk tænker anderledes og på den måde finde ud af at man ikke kan kalde den ene måde mere rigtig end den anden. Vi er heldige at bo i et multietnisk samfund, hvis vi altså ikke prøver at tilpasse andre hvad vi selv er blevet manipuleret til at tro på. Tilsvarende kan vi også sige at vi er heldige at bo i global åben verden, hvis vi altså ikke med magt forsøger at lukke vores egne grænser.

Selom teorien siger at det er bedre at vælge et område fra, hvis strategien ikke virker, så tror jeg ikke på at man gør det i praksis. I Minsk så jeg f.eks. et tydeligt eksempel på at man prøver bevidst at ændre folks værdier. En sådan strategi kan jeg ikke give mange kokkehuer.

Det er det det handler om - at vi hele tiden tager stilling til hvor vi vil hen. Ellers ender vi nemlig som DK med en halvrasistisk regering og nogle folk der ukritisk spiser ord som globalisering, coorperate religion, merværdi osv.

:-) Mads

-- Mads Eskesen (madseskesen@yahoo.com)), February 12, 2002.


Moderation questions? read the FAQ