Aktualnost sadrzaja

greenspun.com : LUSENET : Ivan Goran Kovacic : One Thread

Marko, mail koji si danas poslao zborasima me ponukao da ovo napisem.

On Tue, 10 Feb 1998, Marko Pinteric wrote:

> zanemariv. Zato bi vam postavio pitanje da li se netkome od vas cini > nacin obavjestavanja (o novim probama, konceritma itd.) preko e-maila > pogodnijim od telefoniranja. Ukoliko ce odaziv biti dobar, predlozit cu > > taj nacin informiranja na Opatovini.

Kad si vec to spomenuo, cini mi se malo cudno da ste se i ti i Bojan zbilja svojski potrudili oko, primjerice, popisivanja solista koji su nekad u proslosti suradjivali sa zborom, a nikad nisam vidio jednu jednostavnu recenicu u stilu:

Dodjite u utorak, 31. veljace 1998. u Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski na koncert ...

Aktualne informacije su vaznije od svega ostalog zajedno. Obojica ste sadrzajem (formom, dakako ne, ona je uzasna) dosta blizu toga da dovrsite ono sto spada u ABOUT sekciju jedne sluzbene stranice neke organizacije. No takve stranice spadaju u ono sto nitko ne gleda. Sto je s podacima koje bi doista potencijalni posjetilac mogao traziti?

Clanove, bivse i sadasnje bi moglo osim toga zanimati, recimo:

Nadalje, kad se stavite u ulogu posjetioca Web stranica shvatit cete da suhe informacije nisu dovoljne. Sto je s pitanjima:

Itd. itd.

-- Branimir Dolicki (bdolicki@tel.hr), February 10, 1998

Answers

Re: Aktualnost sadrzaja

Branimire

Kao obicno, imas u principu pravo. Ali opet, kao obicno samo u principu.

Neke stvari koje spominjes, stvarno su propusti uredivanja, kao sto se recimo radi o nenavodenju dvorane nastupanja. No za vecinu vrlo promptnih podataka, tipa popisa proba, potreban je izvanredno veliki angazman, ne toliko u trajanju, koliko u stalnosti. Za te stvari trebala bi postojati osoba, koja bi svakodnevno dezurala pola sata na Opatovini i dodavala svjeze informacije. Dakako, posto vidim da si zagrijan, mozes se dobrovoljno javiti.

Alternativa je dakako da zbor angazira profesionalca. A posto novac za takav angazman ocito nije smogla ni profesionalna Zagrebacka filharmonija (pogledaj si tek friskost njihovih podataka i dizajn unajmljenih "profesionalaca"), ne vjerujem se da ce se to dogoditi.

Sto se tice nekih podataka koje si spomenuo, oni postoje. Recimo, na mojim stranicama pod "Svjeze informacije" (Turist biro) napisano je da se novi muski clanovi stalno primaju. Takoder na buducem programu, koji ja odrzavam (Koncertna dvorana), vec su dosad bili napisani svi dosad poznati podaci (dirigent, solisti) osim koncertne dvorane i vremena odrzavanja. Odavde je jasno i koje su turneje na pomolu: Oni koncerti, koji se ne odrzavaju u Zagrebu i okolici u stvari znace turneje.

No, slazem se da bi bilo dobro napraviti neke vrste FAQa za pitanja koja se ne ticu samog programa. Mnoga pitanja koja si ti postavio cine mi se dosta aktualna, a na ovom mjestu pozivam citateljstvo da samo dolazi s prijedlozima i za druga.-- Marko Pinteric (mpinter@ifs.hr), February 10, 1998.

Re: E da, jos nesto...

Branimire,

Meni je dovoljno da mi se samo jedanput netko potuzi da nije nasao informacije. Tvoja napomena je prva napomena tog tipa, no ja sam napravio veliku reviziju na dostup do podataka na stranicama. Pokusaj ponovo naci sto si trazio, pa mi javi rezultat.-- Marko Pinteric (mpinter@ifs.hr), February 11, 1998.

Hmmmm

Dragi Marko,

Naravno da je nemoguce sve informacije trenutno imati na Webu kao ni na papiru. Ali, da si samo polovicu vremena koje si potrosio na graficki dizajn potrosio na razmisljanje o tome sto bi potencijalni korisnik mogao traziti na mom siteu stvar bi bila bolja. Jos ne savrsena, ali bolja svakako.

-- Branimir Dolicki (bdolicki@tel.hr), February 10, 1998.


E da, jos nesto...

Kad mi se dogodi da netko tko je puno puta bio na mom sajtu tvrdi da neke informacije nema, a ja znam da ona jest tamo onda se ja duboko zamislim nad preglednoscu i uporabivoscu (usability - rekao bi Jakob Nielsen) tog mog sajta i gledam kako da to popravim.

-- Branimir Dolicki (bdolicki@tel.hr), February 10, 1998.

Sve bolje i bolje

Marko,

Jedna stvar ti se mora priznati: tvoje stranice su sve bolje i bolje. Ovo je veliki korak naprijed u preglednosti. No jos uvijek mislim da bi napravio gigantski korak naprijed kad bi napravio stranice u kojima bi se manje-vise ogranicio na elemente: P, OL, UL, A, EM, STRONG , a element TABLE koristio iskljucivo kod podataka koji kolicinom i strukturom zavrjedjuju da ih se prikaze tabelarno a ne, recimo listom.

Nakon tog gigantskog goraka naprijed mogao bi svaki dan ciniti po jedan mali korak naprijed na nacin da dodajes:

Upotrebu ikonica i boja mogli bismo usporediti s upotrebom gonga u simfonijskom orkestru. Ucinak koji moze jedan jedini udarac gonga imati na slusaoca je fenomenalan. Ali samo ako ga se koristi s mjerom. Ako lupas po gongu non-stop ucinka nema. Dapace sto vise lupas to je ucinak manji.

Drz' se Marko, ne daj da te z......

-- Branimir Dolicki (bdolicki@tel.hr), February 13, 1998.Moderation questions? read the FAQ